Кокосове масло для їжі: застосування, користь і шкоду, відгуки

Не так давно особливу популярність серед косметологів завоювало кокосове масло. Однак через деякий час з'ясувалося, що такий продукт можна використовувати для приготування їжі. Кокосове масло для їжі в нашій країні застосовується рідко. Тим не менш, продукт володіє унікальними властивостями.

Він дозволяє не тільки збагатити продукти харчування корисними компонентами, але і схуднути. Як же використовується кокосове масло для їжі? Користь і шкода даного продукту вже давно вивчені.

До того ж він поєднується з багатьма продуктами. Кокосове масло для їжі спочатку практично не застосовувалось. Воно вважалося виключно косметичним продуктом. Цей компонент входить до складу багатьох брендових засобів для догляду не тільки за волоссям, але і за особою, і за тілом.

У домашніх же умовах кокосове масло нерідко застосовувалося для приготування масок і кремів. Через деякий час вчені довели, що такий компонент ідеально підходить для приготування їжі. Адже в ньому дуже багато корисних для організму людини компонентів, здатних зробити харчування більш насиченим.

З допомогою кокосового масла можна не тільки поправити здоров'я, але і скинути зайву вагу. Масло кокоса являє собою рослинний жир, який вже не одне століття застосовується на Філіппінах, у Таїланді, Індії та інших країнах Азії для приготування різноманітних страв. Поступово його популярність зростає. В середині минулого століття його стали використовувати у США.

Однак через деякий час виникла підозра, що кокосове масло для їжі краще не застосовувати, так як за великого вмісту жирів даний компонент шкідливий для здоров'я. Але така думка була помилковою. Кокосове масло харчове виготовляють з затверділої м'якоті вже зрілих кокосових горіхів.

Отримують продукт шляхом гарячого пресування, а також холодного віджиму. Останній спосіб виробництва масла вважається найбільш щадним. Варто відзначити, що продукт приблизно на 99% складається з жирів, серед яких: Якщо використовувати кокосове масло для їжі (відгуки про нього є і негативні, і позитивні), то слід сказати, що воно володіє досить високою енергетичною цінністю: на 100 грамів продукту доводиться 900 ккал.

Цей показник у нього трохи більше, ніж у соняшникової та оливкової олій. Кокосове масло харчове багато дієтологів вважають шкідливим з-за високого показника калорійності, а деякі, навпаки, корисним. На їх думку, це найкорисніший продукт рослинного походження.

Серед його властивостей виділяють наступні: Варто зазначити, що кокосова олія це гіпоалергенний продукт. Індивідуальна непереносимість зустрічається вкрай рідко. Як показують відгуки фахівців, масло з м'якоті кокоса в деяких випадках може завдати шкоди. Якщо у людини є алергія на самі горіхи або індивідуальна непереносимість, то від вживання олії варто назавжди відмовитися.

Не рекомендується зловживати продуктом. У добу достатньо вживати не більше 2 чайних ложок кокосової олії. Адже такий продукт насичений всілякими жирами і є висококалорійним. Надмірне вживання олії з м'якоті кокоса може викликати такі неприємні явища, як порушення роботи травної системи, а також ожиріння. Застосовується нерафінована і рафінована кокосове масло для їжі. При цьому кожна різновид має свої особливості. Нерафінована має приємний аромат.

Тому його можна застосовувати для приготування десертних страв, наприклад сирників, млинців і так далі. Смажити продукти на олії безпечно, так як при досить сильному нагріванні воно не втрачає своїх властивостей. До того ж у процесі такої термічної обробки не утворюються канцерогенні речовини. Кокосова рафінована олія практично не має характерного аромату. Його, як правило, застосовують для приготування різноманітних страв: м'яса, овочів, кондитерських виробів.

Крім цього, рафінована кокосове масло можна додавати в салати, супи, каші, макарони, намазувати на хліб, використовувати для приготування начинки для тортів, вафель, печива і так далі. Але це ще не всі сфери його застосування. Масло також можна додавати в чай, какао, кави. На промислових підприємствах такий компонент застосовують для виробництва спредів і маргаринів. Такі продукти завдають менше шкоди організму, ніж інші рослинні олії.

Як вибрати кокосове масло для їжі? Для початку варто зрозуміти, як виглядає якісний продукт. Варто відзначити, що в багатьох, навіть великих торгових центрах Східної Європи дуже складно відшукати кокосове масло.

Продають його зазвичай в замороженому вигляді. Природно, що такий продукт розфасовують брикетами. Колір масла з кокоса повністю відповідає відтінку м'якоті цього горіха. При цьому продукт може бути жовтим, білим або злегка кремовим. У продукту високої якості колір однорідний. Варто зазначити, що навіть у замороженому вигляді кокосове масло виділяє приємний, злегка солодкуватий аромат.

Плавиться такий продукт при температурі до 25 С. Однак зберігати таке масло можна не тільки в холодильнику, але навіть при кімнатній температурі. Кокосове масло в побуті може замінити будь-який рослинний і тваринний жир, у тому числі вершкове масло, оливкову і соняшникову олії. Застосовується такий продукт: Варто відзначити, що кокосове масло в поєднанні з гарячим шоколадом або теплим молоком це гарне і смачне засіб від простудних захворювань.

Тепер ви знаєте, для чого потрібно кокосове масло. Для їжі такий продукт можна приготувати самостійно: Слід зазначити, що з одного кокосового горіха виходить приблизно 50 міліграм олії. З води, яка залишається після приготування продукту, можна зробити кубики льоду. Їх рекомендується використовувати тільки у косметичних цілях.

Стружку можна додавати в саморобні скраби або ж застосовувати для прикраси готової випічки.

Схожі статті:

  • Лікувальні властивості чорносливу, користь і шкоду для організму

    Дуже часто в кулінарії використовується чорнослив, користь і шкоду якого заслуговують уваги. Це не просто ласощі, адже сухофрукт має цілющі властивості. Регулярне вживання продукту забезпечить...

  • Пілатес: користь для жінок або шкоду?

    Вже більше півстоліття одним з найпопулярніших фітнес-систем для схуднення і підтримки тіла є пілатес, користь для жінок, як прийнято вважати, від нього величезна. Не всі знають, що до пілатесу...

  • Перлова каша (перловка): користь і шкода для організму

    Перлова крупа є цінним джерелом багатьох корисних вітамінів і мікроелементів для організму людини і корисна при повсякденному харчуванні, тому багатьом буде цікаво дізнатися, яка користь і...

  • Користь і шкода таблеток для схуднення

    Здрастуйте, шановні читачі! У статті обговорюємо таблетки для схуднення, розглядаємо принцип дії, переваги та недоліки різних препаратів. Ви дізнаєтеся топ 10 найбільш ефективних таблеток, які...

  • Користь і шкода риб'ячого жиру для дітей

    Педіатри не втомлюються повторювати батькам про мінімальну шкоду і величезну користь риб'ячого жиру для дітей. На жаль, багато людей ігнорують той факт, що сьогодні вживання речовини в дитячому...