Комбінована дія шкідливих речовин. Ефект сумації.

Комбінована дія шкідливих речовин – це одночасне або послідовне дію на організм декількох речовин при одному і тому ж шляху надходження. 1 – сумація (адитивність) – явище адитивних ефектів, індукованих комбінованим впливом Комбінований вплив може відбуватися як при одноразовому (гострому), так і при хронічному впливі отрут. При одноразовому дії адитивний ефект спостерігається у речовин наркотичної дії і дратівливих газів: хлору і оксидів азоту, оксидів азоту та сірчистого газу, сірчаного газу та аерозолів сірчаної кислоти.

Причиною синергізму може бути гальмування одним речовиною процесів біотрансформації або метаболізму іншої речовини. Так, посилення токсичного ефекту спостерігалося при комбінованому впливі деяких пар фосфорорганічних препаратів (пригнічення холінестерази одним речовиною та гальмування внаслідок цього детоксикації іншого). Хлорофос і карбофос, хлорофос і метафос, карбофос та тиофос дають ефект потенціювання. Антагонізм може мати місце при спільному впливі однотипних за механізмом дії шкідливих речовин.

Так, високі концентрації етилового спирту помітно знижують токсичний ефект метилового за рахунок конкуренції цих спиртів при їх метаболізм в організмі. При цьому більшою мірою метаболізується етиловий спирт, переважно витрачаючи окислювач і виключає можливість летального синтезу формальдегіду і мурашиної кислоти з метанолу.

Для питань охорони навколишнього середовища велике значення має комплексна дія речовин, коли вони надходять в організм одночасно, але різними шляхами (через дихальні шляхи з повітрям, що вдихається, через шлунок із їжею і водою, через шкірні покрови). Аналізàтор челове ка — підсистема центральної нервової системи ,що забезпечує прийом та первинний аналіз інформації. Периферійна частина аналізатора — рецептор, центральна частина аналізатора — мозок.

Зір має для людини першочергове значення. Зоровий аналізатор дозволяє отримати уявлення про предмет, його кольорі, формі, величині, про те, чи знаходиться предмет у русі або спокої, відстані його від нас, потенційної небезпеки, яку він несе. Зорове сприйняття починається з фотохімічного процесу.

Під впливом світла речовини, що знаходяться між зовнішнім шаром сітківки і судинної оболонкою, розкладаються, збуджуючи закінчення нервових елементів очі. При цьому у відповідній зоні головного мозку виникає зоровий образ. Кора мозку синтезує деталі зорового акту і визначає наше ставлення до зорового образу.

Найважливішими характеристиками зорового аналізатора є світлова, контрастна і колірна чутливості. · гострота зору (залежить від освітленості, контрастності, часу експозиції, стану поля зору, форми) Значна частина інформації про навколишнє середовище, в тому числі про різні небезпеки, що надходить до людини у вигляді звукових сигналів. Як відомо, звук – це коливання пружного середовища, звукова хвиля поширюється в повітрі, у воді, у твердих тілах і є носієм енергії. Тактильний аналізатор.

Тактильний аналізатор сприймає відчуття, що виникають при дії на поверхню різних механічних стимулів (дотик, тиск). Абсолютний поріг тактильної чутливості визначається по тому мінімальному тиску предмета на шкірну поверхню, яка виробляє ледь помітне відчуття дотику. Нюх.

Запахи сприймаються людиною за допомогою спеціальних рецепторів клітин, розташованих у слизовій оболонці носових раковин). У людини близько 60 мільйонів нюхових клітин, розміщених у слизовій оболонці середньої частини носових раковин поверхні всього на п'яти квадратних сантиметрів. Однак у зв'язку з тим, що нюхові клітини покриті величезною кількістю війок, площа зіткнення з пахучими речовинами становить 5 - 7 квадратних метрів.

Відчуття запаху виникає, коли частинки речовини потрапляють на слизову оболонку нюхової області і збуджують нюхові клітини. Відростки цих клітин, що утворюють нюховий нерв, передають збудження в центральну нервову систему. Захист від проникнення в організм пахучих речовин, небезпечних для життя і здоров'я (ефір, хлороформ, нашатирний спирт і ін), здійснюється рефлекторним уповільненням дихання і його короткочасною зупинкою.

Характерно, що багато нешкідливі для організму запахи рефлекторної зупинки дихання не викликають. Смак. У фізіології та психології поширена чотирьохкомпонентної теорія смаку, згідно з якою існує чотири види елементарних смакових відчуттів: солодкого, гіркого, кислого та солоного. Всі інші смакові відчуття представляють їх комбінації.

Абсолютні пороги смакового аналізатора, виражені у величинах концентрацій розчину, приблизно в 10000 разів вищий, ніж нюхового.

Схожі статті:

  • Нормальний обмін речовин

    Грудної хондроз – складне дегенеративне захворювання, що протікає на тлі дистрофії міжхребцевих дисків. При цьому є прогресуюче порушення кровопостачання, живлення і іннервації в районі...

  • Перцева настоянка для росту волосся: ефект впливу та відгуки

    Волосся потребують правильну турботу, що забезпечить їм красу і здоров'я. Саме тому представницям слабкої статі рекомендується використовувати відповідні косметологічні препарати. При їх...

  • Скільки шкідливих продуктів можна їсти без шкоди для здоров'я?

    Ковбаса, білий хліб , майонез, піца, чіпси, солодощі... Всі знають, що ці продукти не відносяться до здорового харчування, але повністю відмовитися від них здатні одиниці. Як звести до мінімуму...

  • ХЕЛПЕКС ЕФЕКТ мазь 20 г (70322644)

    Склад лікарського засобу:Діючі речовини: 1 г мазі містить ментолу 50 мг, камфори 100 мг, тимолу 10 мг, метилсаліцилату 50 мг, олії евкаліптової 10 мг, олії терпентинового 30 мг. Допоміжні...

  • Електрофорез лікарських речовин

    Для електрофорезу лікарських речовин використовують стрижневий графітовий або дерев'яний електрод, який стерилізують і готують до проведення процедури так само, як для гальванізації, але ватний...